A hemokromatózis kezelése nagyrészt az időszakonkénti vérlebocsátásokból áll, amellyel a szervezetben felhalmozódott vas mennyiségét csökkentik. A vérlebocsátás mindössze annyiban különbözik egy véradástól, hogy itt a lecsapolt vér nem lesz hasznosítva (frissítés 2017.: ha a donor egyébként megfelel a szokásos véradás feltételeinek, akkor férfiak esetén 5, nők esetén 4 alkalommal az OVSZ befogadja a hemokromatózisban érintettek vérét, de jelezni kell, hogy hemokromatózisos donorról van szó). A lebocsátott vér pótlására a szervezet a vasraktárakból szabadít fel vasat a hemoglobin termeléséhez. Ezzel lehet a szervekben elraktározott vas mennyiségét csökkenteni. A túl sok elraktározott vas idővel szöveti károsodást idézhet elő. A károsodott szövetek legtöbbször nem regenerálódnak, ezért fontos az időben elkezdett kezelés. Ez férfiaknál rendszerint hamarabb válik szükségessé, mint nőknél. A kezelőorvos megállapítja a vérlebocsátások gyakoriságát és esetenkénti mennyiségét.

Az első alkalmakkor (bevezető kezelés) hetente-kéthetente történik vérlebocsátás, egészen addig, míg a vasterhelődés megszűnik.

A második fázisban (fenntartó kezelés) a vérlebocsátásokra egyre ritkábban kerül sor: havonta, majd félévente, a vasterhelődés visszatértének megelőzésére.

Az orvosi kutatások jelenleg azt vizsgálják, milyen gyógyszerek alkalmazásával lehetne a vérlebocsátásokat kiváltani, vagy annak alternatíváját adni. Léteznek gyógyszeres megoldások manapság is, azonban ezek csak akkor jönnek szóba, ha a vérlebocsátásokkal nem lehet eredményt elérni. A gyógyszer a vérben levő vasat olyan sóvá (keláttá) alakítja, amely kiürül a szervezetből.

A hemokromatózis terápiájának fontos tényezője a vasszegény étrend és a szigorú alkoholtilalom. Mivel a növényi eredetű táplálékból a vastartalom  1-5%-a tud csak felszívódni, a kvázi vegetárius étrend az ideális, de a vasban gazdag belsőségek és vörös húsok fogyasztását mindenképp ajánlatos erősen korlátozni, különösen amiatt, hogy az állati eredetű táplálék vastartalma 20%-ban szívódik fel!

Hasznos lehet a vas felszívódását gátló ételeknek (anyagoknak) étrendbe foglalása is, ilyenek például a koffein és a tea csersavtartalma.Természetesen ezek az anyagok is csak mértékkel alkalmasak, mert túlzott fogyasztásuk egyéb problémákat okozhat.

Kerülendő a túlzott C-vitamin fogyasztás, és a Coenzym Q10 fogyasztása sem ajánlott. Figyelni kell az összetett vitaminok és táplálékkiegészítők összetételére: gyakran tartalmaznak hozzáadott vasat, ezeket a készítményeket a hemokromatózisos betegnek kerülni kell! Tekintse meg az étrendi javaslatok, receptek és a táblázatok  menüpontokat, fontos tudnivalókhoz juthat!