Eleinte azért kezdtem járni az erdőt, hogy sportoljak. A túrákon lassacskán megismertem a környéket, és egyre jobban érdekelt, mit látok: védett orchideák, liliomok, szépséges növények tömkelegét ismertem meg. Fejben őrzöm mindegyik lelőhelyét, minden évben újra felkeresem őket. 

A képen egy turbánliliom látható, melynek természetvédelmi értéke 10 000 Ft. Itt a FELFEDEZÉSt  nem követi a FELTÁRÁS, mert a ritka növények védelme, FELÉPÜLÉSE épp az ellenkezőt kívánja: nem híreszteljük a lelőhelyüket.

Négy fotóból álló "történet":


Szlovéniában kirándultunk a történelmi Magyarország területén, amikor Nagytótlak (szlovén neve Selo) határában az út mellett egy látogatóközpontot fedeztünk fel. Örömmel tudtuk meg, hogy a közelben egy 13. században épült körtemplom áll. A templom belsejében az állványokon éppen a freskók restaurálásán dolgoztak, hogy a templom helyreállítása teljessé legyen.
 

Keveredik a fenn és a lenn. A kép egy cseh lápvidéken készült, a vízen felhők tükröződnek.  A tükörkép közepén átsejlik a vízben levő fűcsomók sárgás színe.

Csak nem megérkeztünk?

 

Tessék mondani, ez még a Föld nevű bolygó?

A felhők is lehetnek kétszínűek?

Teamécses

(Budapest, 2022. május 5.)

Canon EOS850D, 50mm, 13 s, f/11, ISO 100

A kép kísérlet a hosszú záridős fotózás FELFEDEZÉSÉRE. A háttérszín egy darab alufólia és egy sólámpa segítségével készült.

2022. május 30-ig fogadtuk a jelentkezéseket a FotoFeXPO 2022 pályázaton. A kiírás részleteit itt olvashatják. Az alábbi kis képekre kattintva a beküldő magyarázatát olvashatja.

A beérkezett képekre anonym módon szavazhat a  https://forms.gle/zS2Yy2khuSLFmzJH9  címen. heart

 

 

Éjszakai fények

(Budapest, 2022. május 3.)

Canon EOS850D, 50mm, 30 s, f/20, ISO 100

A kép a Gellért-hegyen készült, és az Erzsébet hídon áthaladó forgalmat örökíti meg. A fotó a FELFEDEZÉS és a FELÉPÜLÉS témájához is kapcsolódik. FELFEDEZÉS: Ez volt az első alkalom, hogy szabadban hosszú expozíciós idővel fényképeztem, így számomra az éjszakai fotózás felfedezése egy teljesen új élmény volt. Az ötlet valószínűleg nem túl eredeti, és a kép sem egyedi, ugyanis aznap este két másik fotós is dolgozott mellettem szorgalmasan. FELÉPÜLÉS: A második világháborúban a németek által felrobbantott hidak közül az Erzsébet híd az egyetlen, amelyet nem állítottak helyre, hanem inkább egy újat építettek helyette.

 

Akvarell

(Püspökszentászló, 2022. április 23.)

Canon EOS850D, 50mm, 1/80 s, f/9, ISO 320

Püspökszentlászló egy aprócska település a Kelet-Mecsekben a Zengő hegy északi oldalán húzódó völgyben. A falu egyetlen utcájának csak az egyik oldalán állnak házak, innen ered egy régi tréfa, mely szerint Püspökszentlászlón csak az egyik oldalon sütik a palacsintát. A népszerű kirándulóhely legfőbb nevezetessége a püspöki nyári kastély a kis kápolnával, és a mellettük található arborétum. Csak régi emlékeim voltak a településről, hosszú idő után újra fel kellett fedeznem, amikor 2022 áprilisában egy túra során útba ejtettem. Örömmel töltött el, hogy időközben felújították az épületet, a kis kápolnát, és hogy az arborétumnak is szemmel láthatóan gondját viselik.  A kép az arborétumban készült, azt a pillanatot örökíti meg, amikor a kis tó felszínén úszó növények és a tavaszi napsütésben megjelenő tükröződések a magyar tájfestészet hagyományait idéző látvánnyal kápráztattak el.

Discover, Uncover, Recover

FELFEDEZÉS, FELTÁRÁS, FELÉPÜLÉS

Változás! A korábbi határidő mind a magyar, mind a nemzetközi pályázatban május 29-re módosult! Közönségszavazás június 1-től; eredményhirdetés: a magyar szavazásé június 7-én, a nemzetközi június 10-én.
 
Indul a 2022-es FotoFeXPO fotópályázat, május 29-ig várjuk a nevezéseket. 
 

2022-ben a közönségszavazás mellett a pályaműveket Peter Solness, többszörösen díjnyertes ausztrál fotós, művész, oktató és író bírálja el. Peter a fényfestés fényképezési módszerére specializálódott, amely magában foglalja a sötétben végzett munkát, hosszú expozíciós idővel, miközben megvilágítja a fényképezett tárgyat. A fényfestés ideális médium az idei témához. A folyamat, amelyben a fotósok sötétben dolgoznak, és nem tudják, mit találnak, amíg meg nem látják az elkészült fényképet, a sötétben élő emberek tapasztalatait tükrözi, mielőtt felfedeznék genotípusukat, feltárnák rejtett vasraktáraikat, és gyógyulni kezdenének.

Reméljük, hogy elfogadja a kihívást, hogy készítsen egy fényfestményt, amelyet beküldhet az idei FotoFeXPO-ra, de

minden fotót örömmel fogadunk, nem csak fényfestményt.

Kérjük, segítsen felhívni a figyelmet a hemokromatózisra azzal, hogy részt vesz fotópályázatunkon. Továbbítsa felhívásunkat ismerőseinek, barátainak, hogy minél többen részt tudjanak venni a pályázaton.

Kép készülhet olyasmiről, amit először fedez fel (például egy hobbiról, egy sportról, egy Ön számára új helyről), vagy valami olyan rejtett dologról, amit feltár (például késztetés valami megtevésére vagy létrehozására, egy történelmi tény, hamis személyazonosság, tévedés) vagy valami megsérült vagy elveszett, amit szeretne felújítani vagy helyreállítani (például fizikai környezet, elhagyott ingatlan, elveszett tárgy, régi barátság, jó egészség és jólét, magabiztosság, energia). Küldje el pályázatát az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, illetve a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre is, de ha szeretné, a központi versenyre mi is szívesen továbbítjuk az Ön pályázatát. Kérjük, mellékelje a képek rövid értelmezését néhány mondatban: mi szerepel a képen, hogyan kapcsolja Ön a képet a kiíráshoz, milyen gondolatai vannak ezzel kapcsolatban.

A nemzetközi nevezés 2022. május 29-én zárul. Június 1-én pedig indul a magyar közönségszavazás azon képek részvételével, melyeket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre beküldtek. A háziverseny eredményhirdetését a Hemokromatózis Világhét (június 1-7) zárónapján tartjuk.

Ha a fényfestés teljesen új az Ön számára, nézze meg ezt a videót, hogy többet megtudjon. Ha tud egy keveset, és szeretne ihletet vagy ötleteket találni a fényfestéshez, nézze meg ezt a videót. Tudjon meg többet Peter Solnesről itt. Az angol nyelvű videók a technikát mutatják, a lényeg kiszűrhető belőlük angol tudás nélkül is. Ha bármi kérdése van, forduljon hozzánk!