• Hemokromatózisa kezelésére az Önhöz tartozó, területileg illetékes hematológia vagy gasztroenterológia szakrendelésen van lehetőség. Minden esetben háziorvosi beutaló kell az első vizithez!
  • Új beteg, ha van háziorvosi beutalója, a (06-20) 825 0733  telefonszámon kérhet előjegyzést Dr. Várkonyi Judit szakrendelésére. Feltétlen olvassa el a Sok a vasam, mit tegyek?  cikket!
  • Akinek kontrollra kell időpont, e-mailben kérjen. Ha meg van beszélve az időpont, akkor természetesen nem kell kérni.


Az MTV5 Mindeki Akadémiája sorozatában a hemokromatózisról tartott előadása megtekinthető a YouTube-on. Ez teljes áttekintést ad a hemokromatózisról.

Ajánljuk mindenki figyelmébe!

 

 

 

 

 

A hemokromatózis folyamatos megfigyelést, ellenőrzést igénylő betegség.

Hemokromatózisa kezelésére az Önhöz tartozó, területileg illetékes hematológia vagy gasztroenterológia szakrendelésen van lehetőség.

Dr. Várkonyi Judit szakrendelése a Semmelweis Egyetem III. Belgyógyászati Klinikáján található, a Kútvölgyi úti Rendelőintézetben (Budapest, XII. Kútvölgyi út 4.).  Rendel: kedden és csütörtökön 8:00-12:00 között. 

Első vizit előtt, ha megvan a háziorvosi beutalója,(06-20) 825 0733 telefonszámon kérjen előjegyzést. Kérjük, hogy feltétlenül olvassa el a Sok a vasam, mit tegyek? cikket, és csinálja végig az ott leírt 1 hónapos kontrollt, mielőtt a szakrendelésre jelentkezne!

Első megjelenéskor háziorvosi beutaló szükséges.

Mivel vérvételre lesz szükség, éhgyomorral kell megjelenni.


Nagyobb térképre váltás

Tömegközlekedéssel a Széll Kálmán térről induló  155-ös vagy a 156-os busszal kell 4 megállót utazni; a Rendelőintézet megállóban kell leszállni.

Tömegközlekedéssel való megközelítés tervezéséhez használhatja a BKK útvonaltervezőjét.

 

 

 

 

Ha Önnél egy laborvizsgálat során magas vas értéket találtak,  még nem jelenti azt, hogy hemokromatózisa van. A magas vas értéknek lehet oka a  folyamatosan szedett C-vitamin, vagy Q10, lehet, hogy sok zöld teát iszik, esetleg gyakran fogyaszt alkoholt; akár labor hiba is lehet! Azonban, ha ezek egyike sem áll fenn, akkor is szükség van egy kb. 1 hónap múlva vett kontroll vérvételre, mielőtt továbblépnének a lényegesen drágább genetikai vizsgálat felé.

Amennyiben sok volt a vasa , 1 hónapig kövesse a következőket:

  • alkoholtilalom

  • C-vitamin és Q10, valamint mindenféle vaspótlást tartalmazó étrend-kiegészítő elhagyása

  • ne fogyasszon túl sok zöld teát.

______________________________________________________________________________________________________
 

Egy hónap után újra ellenőrizzék le a vasszintjét. A következő értékek vizsgálata szükséges:

  • transzferrin telítettség (transferrin saturatio). Ez a vasszállító fehérje telítettségét mutatja: ha 46% feletti, és a vasszint (illetve a ferritin szintje) magas, érdemes elvégeztetni a géntesztet.
  • ferritin :  a vasraktárak telítettségét mutatja. Kortól, nemtől és aktuális gyulladásos folyamatoktól is függ az értéke, mindig a labor által adott normál érték a mérvadó.
  • CRP: az esetlegesen zajló gyulladásos folyamatokra utaló érték. Ha a CRPértéke magas, az befolyásolja a többi értéket (ferritin szintet) is; a vérképet a gyulladás elmúltával érdemes újra megnézni.
______________________________________________________________________________________________________
 

Az Önhöz tartozó területileg illetékes hematológiai vagy gasztroenterológiai, esetleg hepatológiai rendelésre háziorvosi beutalóval kell mennie, ahova vigye el ezeket a leleteket is.
A géntesztet ezek után - amennyiben valószínűnek tűnik, hogy Önnek hemokromatózisa van - szintén itt tudják elvégezni.

Fontos: ne hanyagolja el a kérdést, mert - mint azt oldalunkon olvashatja - súlyos szövődményektől szabadulhat meg, ha valóban hemokromatózisos, és időben elkezdik kezelni!

Érdemes áttanulmányozni "Az orvos válaszol" üzenőfalunkat, és a Betegtörténeteket is, sok kérdésre választ kaphat ezúton is!