Fontos megjegyezni, hogy a húsfélékben levő vas 20%-a, míg a növényi eredetű élelmiszerek vastartalmának mindössze 1-5%-a szívódik fel!

100g tisztított élelmiszer vastartalma mg-ban

zöldségek

 

burgonya (téli) 0,6
burgonya (nyári) 0,3
cékla 0,3
fejessaláta 0,2
karalábé 0,3
karfiol 0,3
káposzta 0,2
káposzta (vörös) 0,3
kelkáposzta 0,2
paraj 4,0
retek (hónapos) 1,5
sárgarépa 0,3
sóska 4,6
spárga 1,4
főzőtök 0,2
uborka 0,5
vöröshagyma 1,6
zellergumó 0,4
zöldbab 0,6
zöldborsó 1,0
zöldpaprika 0,3
szárazbab 7,0
szárazborsó 4,0
lencse 5,0
szójaliszt (teljes) 5,0
vargánya gomba 10,0

zöldborsó