< Vissza
Nyomtatás

Ételek vastartalma (táblázatok)

Az alábbiakban olyan táblázatokat láthat, melyekben különböző táplálékok vastartalma látható, diagram formában.

A vastartalom méregetése nem lehet életforma:

  • a táblázatokból lényegében egy pillantással fel lehet mérni, miben van nagyon sok vas, és ha az ráadásul állati eredetű (ún. “HEM” vas), akkor abból kb. 20% várhatóan fel fog szívódni.
  • De annyi tényező befolyásolhatja ezt az értéket, hogy nincs értelme folyton számolgatni, inkább a fő irányelveket kell követni:
    • sok zöldség, gabona;
    • kevés, nem vörös hús;
    • kerüljük az alkoholt, a C-vitamint és mindenféle vaspótlást, és azt képes is betartani az ember. 
  • A paraj viszonylag magas, nem-hem vas tartalmának felszívódását pl. gátolja a szintén a parajban található oxálsav.
  • Ha iszunk hozzá egy pohár tejet, a benne található kalcium szintén gátolja a vas felszívódását.
  • De a C-vitamin javítja.
  • Talán érthető ennyiből, hogy nem szabad csak a  vastartalom-értékekből kiindulni, fontosabb a fő irányvonal szem előtt tartása.
  • Étkezni kell, energia kell a szervezetnek. Legegyszerűbb, ha követjük a dietetikusok ajánlását: a kiegyensúlyozott táplálkozás a legjobb megoldás!

Fontos megjegyezni, hogy a húsfélékben levő vas kb. 20%-a, míg a növényi eredetű élelmiszerek vastartalmának mindössze 1-5%-a szívódik fel!

Zöldségfélék

image 2

Olajos magvak, kakaó

vas olajos magvak

Gyümölcsök

image 1

Tejtermékek, tojás

image 3

Gabonafélék

image 4

Húsok, húskészítmények

image 5

Birkapörkölt: ami igazán tele van vassal. Hemokromatózisos csak nagyon ritkán fogyassza!

Tartalom