Fontos megjegyezni, hogy a húsfélékben levő vas 20%-a, míg a növényi eredetű élelmiszerek vastartalmának mindössze 1-5%-a szívódik fel!

100g tisztított élelmiszer vastartalma mg-ban

 

bárányhús

10,5

sovány juhhús

10,5

csirkehús

0,5-3,0

csirkemell

0,5

pulyka

2,0-3,0

libamáj

7,0

sovány marhahús

3,5

marhamáj

5,5-7

borjúmáj

5,5

sovány sertéshús

1,0-1,4

sertésmáj

10,0

gépsonka, kolbász, szalámi, párizsi, krinolin

2-2,5

kenőmájas, májpástétom

5,0

tonhal

1,0

tőkehal

0,5

szardínia

4

lazac

1,2-1,6

kagyló (sose fogyassza nyersen!)

10,5

 

Ami igazán tilos: birkapörkölt

 

Birkapörkölt: ami igazán tele van vassal. Hemokromatózisos ne fogyassza!