Fontos megjegyezni, hogy a húsfélékben levő vas 20%-a, míg a növényi eredetű élelmiszerek vastartalmának mindössze 1-5%-a szívódik fel!

100g tisztított élelmiszer vastartalma mg-ban

zöldségek

 

burgonya (téli) 0,6
burgonya (nyári) 0,3
cékla 0,3
fejessaláta 0,2
karalábé 0,3
karfiol 0,3
káposzta 0,2
káposzta (vörös) 0,3
kelkáposzta 0,2
paraj 4,0
retek (hónapos) 1,5
sárgarépa 0,3
sóska 4,6
spárga 1,4
főzőtök 0,2
uborka 0,5
vöröshagyma 1,6
zellergumó 0,4
zöldbab 0,6
zöldborsó 1,0
zöldpaprika 0,3
szárazbab 7,0
szárazborsó 4,0
lencse 5,0
szójaliszt (teljes) 5,0
vargánya gomba 10,0

zöldborsó

Fontos megjegyezni, hogy a húsfélékben levő vas 20%-a, míg a növényi eredetű élelmiszerek vastartalmának mindössze 1-5%-a szívódik fel!

100g tisztított élelmiszer vastartalma mg-ban

 

dió 4,1
mák 22,0
mogyoró 35,0
kakaó 7,2

 

 

kakaóbab

 

Fontos megjegyezni, hogy a húsfélékben levő vas 20%-a, míg a növényi eredetű élelmiszerek vastartalmának mindössze 1-5%-a szívódik fel!

100g tisztított élelmiszer vastartalma mg-ban

Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget!

alma 0,3
banán 0,3
birsalma 1,1
citrom 1,0
cukordinnye 0,9
cseresznye 0,3
egres 0,9
görögdinnye 0,1
kajszibarack 2,1
körte 1,9
málna 0,6
meggy 0,5
narancs 0,6
őszibarack 4,5
ribiszke (vörös, fekete) 2,9
szamóca 0,2
szilva, ringló 0,2
szőlő 0,7


meggykörte

Fontos megjegyezni, hogy a húsfélékben levő vas 20%-a, míg a növényi eredetű élelmiszerek vastartalmának mindössze 1-5%-a szívódik fel!

100g tisztított élelmiszer vastartalma mg-ban

 

tehéntej, fölözött 0,2
túró sovány, félzsíros 0,2
Emmentáli, trappista, óvári, köményes sajt 0,7
tojás 1db(héj nélkül) 1,4

 

tej

 

Fontos megjegyezni, hogy a húsfélékben levő vas 20%-a, míg a növényi eredetű élelmiszerek vastartalmának mindössze 1-5%-a szívódik fel!

100g tisztított élelmiszer vastartalma mg-ban

 

búzaliszt 1,7
kukoricaliszt 1,0
rizs 1,1
kenyér 0,8
Graham-kenyér 1,0
száraztészta, 2 tojásos 1,9
száraztészta, 4 tojásos 2,9

 

Fontos megjegyezni, hogy a húsfélékben levő vas 20%-a, míg a növényi eredetű élelmiszerek vastartalmának mindössze 1-5%-a szívódik fel!

100g tisztított élelmiszer vastartalma mg-ban

 

bárányhús

10,5

sovány juhhús

10,5

csirkehús

0,5-3,0

csirkemell

0,5

pulyka

2,0-3,0

libamáj

7,0

sovány marhahús

3,5

marhamáj

5,5-7

borjúmáj

5,5

sovány sertéshús

1,0-1,4

sertésmáj

10,0

gépsonka, kolbász, szalámi, párizsi, krinolin

2-2,5

kenőmájas, májpástétom

5,0

tonhal

1,0

tőkehal

0,5

szardínia

4

lazac

1,2-1,6

kagyló (sose fogyassza nyersen!)

10,5

 

Ami igazán tilos: birkapörkölt

 

Birkapörkölt: ami igazán tele van vassal. Hemokromatózisos ne fogyassza!