Az alábbiakban olyan táblázatokat láthat, melyekben különböző táplálékok vastartalma látható, diagram formában.

A vastartalom méregetése nem lehet életforma: a táblázatokból lényegében egy pillantással fel lehet mérni, miben van nagyon sok vas, és ha az ráadásul állati eredetű (ún. "HEM" vas), akkor abból kb. 20% várhatóan fel fog szívódni. De annyi tényező befolyásolhatja ezt az értéket, hogy nincs értelme folyton számolgatni, inkább a fő irányelveket kell követni (sok zöldség, gabona; kevés, nem vörös hús; kerüljük az alkoholt, a C-vitamint és mindenféle vaspótlást), és azt képes is betartani az ember.  A paraj viszonylag magas, nem-hem vas tartalmának felszívódását pl. gátolja a szintén a parajban található oxálsav. Ha iszunk hozzá egy pohár tejet, a benne található kalcium szintén gátolja a vas felszívódását. De a C-vitamin javítja. Talán érthető ennyiből, hogy nem szabad csak a  vastartalom-értékekből kiindulni, fontosabb a fő irányvonal szem előtt tartása. Étkezni kell, energia kell a szervezetnek. Legegyszerűbb, ha követjük a dietetikusok ajánlását:
A kiegyensúlyozott táplálkozás a legjobb megoldás!

zöldségek

Fontos megjegyezni, hogy a húsfélékben levő vas kb. 20%-a, míg
a növényi eredetű élelmiszerek vastartalmának mindössze 1-5%-a szívódik fel!

zöldborsó

                                                                     kakaóbab

Fontos megjegyezni, hogy a húsfélékben levő vas 20%-a, míg a növényi eredetű élelmiszerek vastartalmának mindössze 1-5%-a szívódik fel!

 

Fontos megjegyezni, hogy a húsfélékben levő vas 20%-a, míg a növényi eredetű élelmiszerek vastartalmának mindössze 1-5%-a szívódik fel!

                                                                           meggykörte

Fontos megjegyezni, hogy a húsfélékben levő vas 20%-a, míg a növényi eredetű élelmiszerek vastartalmának mindössze 1-5%-a szívódik fel!

                                                                        tej

 

 

Fontos megjegyezni, hogy a húsfélékben levő vas 20%-a, míg a növényi eredetű élelmiszerek vastartalmának mindössze 1-5%-a szívódik fel!

                                                                                   

 

 

 

Fontos megjegyezni, hogy a húsfélékben levő vas 20%-a, míg a növényi eredetű élelmiszerek vastartalmának mindössze 1-5%-a szívódik fel!

Ami igazán tilos: birkapörkölt

Birkapörkölt: ami igazán tele van vassal. Hemokromatózisos csak nagyon ritkán fogyassza!