Nyomtatás


A hemokromatózisos ember bélrendszere túl sok vasat szív fel, és továbbít a szervezetbe, miközben normálisan a szervezetből nem tud eltávozni a vas-felesleg, mint az a bevezetőben is olvasható.

A vasat eltávolító kezeléseken kívül fontos szerepe van a táplálkozásnak abban, hogy a szervezetbe minél kevesebb vasat vigyünk be.

A diéta lényege tehát a vasszegény táplálkozás, valamint olyan ételek fogyasztása, melyek gátolják a vas felszívódását, illetve a vas felszívódását segítő anyagok kerülése. Az alábbiakban a kerülendő ételekre vonatkozó javaslatokat foglaljuk össze:

  1. Az alkohol fogyasztása szigorúan tilos! HH esetén kettős negatív hatása van: az alkohol a vasfelesleg által már eleve túlterhelt májnak egy újabb veszélyt jelent; ezen felül pedig a vas felszívódását is javíthatja. Ne fogyasszon alkoholt, ez a legelső és legfontosabb szabály.
  2. A dohányfüst vasat tartalmaz, ami a tüdőbe kerülve felszívódik. Ezáltal nem csak a dohányzás miatti veszélyeket (tüdő- és érrendszeri problémák) fokozza, hanem a vasterhelődést is tovább rontja!  Hemokromatózisos ne dohányozzon!
  3. A túl sok zöld tea fogyasztása nem ajánlott HH esetén!  A zöld tea nagyon jó védőanyagokat tartalmaz, nagy mennyiségben fogyasztva azonban (klinikai tapasztalat) emeli a vérszérum vasszintjét. Emiatt ne essünk túlzásokba (mint ahogy semmi más kapcsán se!!). A fekete teában található csersav gátolja a vasfelszívódást, a zöld teából ez a kedvező hatás hiányzik. Mivel a zöld tea kapcsán különböző vélemények, kutatási és tapasztalati eredmények ismertek, csak a szélsőségektől óvjuk a tisztelt olvasót.

    A zöld tea fogyasztása nem ajánlott HH esetén

  4. A vörös húsokat  és a belsőségeket kerülni kell:  a legtöbb vasat a húsok, húskészítmények tartalmazzák, de ezt tovább rontja az a tény, hogy az állati eredetű táplálék vastartalmának átlagosan 20%-a szívódik fel, míg a növényi eredetű vastartalomnak csak 1-5%-a.
  5. A húsokon belül is óriási különbségek vannak: a juh- és bárányhús, a sertésmáj tízszer annyi vasat tartalmaz, mint a sovány sertéshús! Hasznos, ha áttanulmányozza a táblázatainkat, hogy tudja, mely ételek kerülendők.
  6. A vegetárius étrend a vasbevitel szempontjából ideális: alapvetően kevés vasat fogyaszt vele, és még annak is mindössze 1-5%-a szívódik fel. Azonban ez hiánybetegséghez vezethet, ezért fontos, hogy fogyasszon állati eredetű táplálékot is (tejtermékek, tojás...).
  7. Nyers kagylót, nyers rákot ne fogyasszon (a bennük levő vibrio vulnificus nevű baktérium hemakromatózisos egyéneknél halálos mérgezést okozhat).
  8. A müzlik és gabonapelyhek összetételét mindig ellenőrizzük: ezeket gyakran dúsítják vassal; ebben az esetben válasszunk másikat, ami nem tartalmaz hozzáadott vasat.
  9. Ne használjunk öntöttvas edényeket! Az öntöttvas edényből főzés-sütés során vas kerülhet az ételbe, amely az étellel olyan sókat alkothat, melyek felszívódnak a szervezetbe. Ez a probléma a rozsdamentes edényekkel kapcsolatban nem áll fenn: ez az anyag saválló ötvözet.

 

 

Tájékoztatjuk, hogy oldalunk sütiket (cookie-kat) használ. Szolgáltatásaink igénybevételével Ön beleegyezik a sütik használatába.