Mint az a Kezelés menüben olvasható, a vastúltelítődés terápiájának fontos része a vasszegény diéta. Ez elsősorban a vörös húsok, belsőségek, azaz a vasban gazdag ételek kerülését jelenti. A különböző ételek vastartalma különböző mértékben tud felszívódni: növényi eredetű ételekből 1-5%,  az állati eredetűből viszont kb. 20%. Ebből következik, hogy a vegetáriánus ételek ideálisak a hemokromatózisos beteg számára. Kurucz Virág, a SOTE dietetikusa ehhez hozzáteszi, hogy a tisztán növényi ételekből hiányoznak olyan anyagok, melyekre szervezetünknek szüksége van, emiatt mindenképp fontos az állati eredetű "komplettírozás": tojással, tejtermékkel, sajttal mindenképp egészítsük ki az étrendünket!

alapanyok vegetariánus étrendhez

A koffein és a tea csersavtartalma, az oxálsav gátolja a vas felszívódását. Azonban túlzott mértékben fogyasztva olyan savas közeget létesíthet, ami viszont már segíti a vas felszívódását.

C-vitamint és bármilyen, vassal dúsított készítményt tilos fogyasztani.

A szigorú alkoholtilalom oka kettős: az alkohol javítja a vas felszívódását, a lebontása pedig a vastúlterhelés miatt amúgy is megviselt májat tovább terheli, rombolja.

Az itt található receptek nem tartalmaznak húst, igyekeznek olyan alapanyagokat felhasználni, amelyek alacsony vastartalmúak, esetleg még gátolják is a vas felszívódását (pl szója). Tehát ideálisak a hemokromatózisos személyek étrendjébe. Ezeket a recepteket csak ízelítőnek és példának gyűjtötte össze Töreky Ilona dietetikus, ezeket bővítette Kurucz Virág, valamint a tagjaink, akik további recepteket "lektoráltattak", de hasonlókat bőséggel találhatunk az interneten.

Az Ételek vastartalma menüben ételek vastartalmára vonatkozó adatokat talál, amit Kurucz Virág aktuális adatai alapján grafikon alakban adunk közre, könnyítve ezzel az egy pillantással felismerést, miben van sok vas. De nem javasoljuk, hogy minden étel konkrét vastartalmát ki akarják számolni: a felszívódó vas mennyiségét nem csak a növényi-állati eredet módosítja, de az is, milyen ételekkel, italokkal együtt fogyasztjuk, nem is beszélve az egyéni adottságokról.

Összességében megállapítható, hogy a hemokromatózisos beteg számára épp a sokat hangoztatott egészséges életvitel az ideális.
Fogyasszon sok zöldséget kevés csirke-pulyka hússal, hallal;  végezzen rendszeres testmozgást, mellőzze az alkoholfogyasztást és a dohányzást.  laugh

Lényeges, hogy értsük: a kezelés megkezdésekor fontos a vasszegény táplálkozás betartása, de ha már a ferritin-szint (ami a vasraktárak telítettségét jelzi) normalizálódott, egy születésnap, egy fontosabb alkalom kapcsán bátran koccintson egy pohár pezsgővel, vagy fogyasszon el egy jó marhapörköltet. Nem lesz semmi baja tőle, érezze jól magát. De nem lehet naponta megszegni a diétát, mert akkor újra feltöltődnek a raktárak, elölről indulhat a csapolásuk.

Nézze végig Kurucz Virág dietetikus előadásait  a hemokromatózis diétájáról. Sok aktuális érdekességet találhat bennük, valamint recepteket is!